رنگ و رنگرزی

رنگهای گیاهی برای رنگرزی پشم

(بزغنج ، بقم، برگ چنار، برگ مو، پوست گردو، پوست انار، انار وحشی، پوست پیاز، توت برگ توت، جفت یا پوست بلوط ، خوشك ،زعفران ، سرخس عقابی ،سماق ،گل( کافشه)،مازو ، هلیله).

بیشتر این گیاهان در منطقه فارس می رویند و در دسترس عشایر ایل قشقایی هستند و گاه از اسپرك و نیل هم برای رنگرزی خامه ها استفاده می شود. از اسپرك به علت كم بودن و در دسترس نبودن كمتر استفاده می شود و نیل هم به علت گران بودن از نوعی نیل شیمیایی به نام ایندیگو برای رنگرزی خامه ها استفاده می شود.

رنگ قرمز یكی از پر استفاده ترین رنگ در نزد عشایر ایل قشقایی است این رنگ به وفور در گبه ها و دیگر دستبافته های آنها به كار می رود. رنگ قرمز یا لاكی كه در بین عشایر ایل قشقایی به گل كز شهرت دارد. بیشتر از گیاه روناس بدست می آید. دومین رنگی كه استفاده زیادی در دستبافته های ایل قشقایی دارد رنگ زرد است كه از گیاه اسپرك و جاشیر بدست می آید و رنگ دیگری كه در دستبافته های قشقایی زیاد دیده می شود انواع رنگ ابی است كه از نیل شیمیایی حاصل می شود . اناع رنگهای ابی با مو تیو و انالیز كم رنگ و پر رنگ حاصل از رنگرزی با ایندیكو است و رنگ زرد و نارنجی و قهوه ای از گیاه جاشیر حاصل می شود و برای بدست آوردن رنگ سبز روشن از گیاه سماق استفاده می كنند . و رنگهای قهوه ای تیره روشن و رنگهای كرم و نخودی و حتی سیاه را از پوست انار و گردو به دست می آورند.

منبع
هانیه عالمی و سارا یارمحمدی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا